Не е трудно да отличим най-смелата, изобретателна и необичайна анимация за

...
Не е трудно да отличим най-смелата, изобретателна и необичайна анимация за
Коментари Харесай

"Бягство" е различната и смела анимация тази година

Не е мъчно да разпознаваем най-смелата, изобретателна и необичайна анимация за миналата година, въпреки че на премиите " Оскар " " Бягство " се състезаваше с обичайните пъстровесели светове на " Дисни " и " Пиксар " (и загуби от " Енканто " ). Впрочем филмът от Дания бе номиниран в цели три, привидно несъвместими категории - за най-хубав задграничен филм, за пълнометражна анимация и за писмено кино. В другите две той загуби от превъзходни филми - японския " Карай колата ми " и Summer of Soul, само че в сбирката си 90-минутният роман по същински случай на Йохан Поер Расмусен натрупа редица други влиятелни награди: Голямата премия на журито от " Сънданс ", Европейска кино премия по едно и също време за писмено кино и анимация и " Кристалът " от Анси - същото отличие, с което предходната година се окичи  " Физика на тъгата " на Теодор Ушев. 

Благодарение на премията на Европейския парламент LUX и " София филм фест " българският фен има възможност не просто да гледа " Бягство " (Flee), а да го гледа гратис. Филмът е един от трите номинирани за наградата и може да се види до края на месеца в, както и на следващия ден вечер в Дома на киното с вход свободен. Конкурентът му " Великата независимост " ще има прожекция в Дома тази вечер, 29 март, като за него не е планувано онлайн лъчение. А в уеб страницата на " София филм фест " към момента може да се гледа и страхотният трети кандидат - , който мина по кината у нас предходната пролет. (Гласуването за най-хубавия от трите е )

Наглед " Бягство " е факсимиле, брадато като своя воин - бежанеца от Афганистан в Скандинавия Амин. Той е академик, гей и към този момент десетилетия не може да се отърве от контузиите, които му е нанесло бягството през Русия и Естония при започване на 90-те, в юношеските му години. Името на персонажа-съсценарист е заменено, само че всичко останало е истина: след години на безмълвие и изопачение на обстоятелствата, за да отбрани сигурността си, околните си и своя нежен нов живот, Амин разкрива същинската си история в нещо като лечебен сеанс. Филми за бежански драми има доста, а още повече тематиката ни е досадила от репортажите с лодки и избавителни жилетки от крайбрежията на Лесбос или Южна Италия, само че подходът точно тази самостоятелна история да бъде разказана с изразните средства на анимацията се оказва ненадейно печеливш. Пъстри рисувани фрагменти от детството и живота на фамилията се редуват с графични мазки с въглен, изобразяващи тежките и преломни моменти от ориста на Амин. В настоящата интернационална обстановка " Бягство " се снабдява и с добавена стойност - защото огромна част от действието му се развива в Москва, той хвърля нова светлина върху живота в Русия веднага след рухването на Желязната завеса, корупцията и жестокостта на полицията, еуфорията от отварянето на първия " Макдоналдс " на Червения площад през 1990 година.. Двата анимационни стила са редувани с къси документални епизоди от предишното, музиката в уокмена на Амин са песните, с които сме израсли и ние в първите минути след рухването на комунизма - " А-ха ",  " Роксет " ; сексуалността си той открива с плакати от филмите на Жан-Клод ван Дам (темата за хомосексуалността, немислима в родината му, е поднесена с комизъм, а не с предстоящата гробовна сериозност). 

Героят е съученик на Расмусен в Копенхаген; отнема години, до момента в който режисьорът го убеди, че историята му - фрагменти от която се пазят в строга загадка даже от най-близките - заслужава да бъде разказана на света. Расмусен се оказва прав: не просто тя заслужава, а той я е разказал по оригинален и вълнуващ начин, който превъзмогва успешно предразсъдъците по всевъзможни щекотливи тематики. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР